אפוטרופסות
דף הבית » אפוטרופסות
שושי ארביב
עורכת דין | רואת חשבון | מגשרת
עו"ד שושי ארביב מתמחה בליווי משפטי אישי בתחומים: דיור מוגן, ייפוי כוח מתמשך, אפוטרופסות, צוואות וירושות, עסקאות מקרקעין, גישור ועוד
תחומי התמחות
מהי אפוטרופסות?
איך ממונה אפוטרופוס?
מהי אפוטרופסות?
מינוי אפוטרופוס נועד לתת מענה למצב שבו אדם אינו יכול לדאוג לענייניו, כולם או חלקם, בשל מצבו הבריאותי והוא זקוק לסיועו של אחר אשר ידאג לו.
אחת הסיטואציות הנפוצות ביותר בהם עולה הצורך למנות אפוטרופוס היא כאשר מדובר בקשישים, אשר עקב דמנציה, או מחלה אחרת, כבר אינם כשירים משפטית לקבל החלטות הנוגעות לחייהם ולדאוג לרווחתם שלהם.
בשל כובד המשמעות של מינוי אפוטרופוס, במסגרתו מוחלף שיקול דעתו של האדם שמונה לו אפוטרופוס בזה של האפוטרופוס, וזכויות יסוד של אדם ניטלות ממנו ומוענקות לאחר, קבע המחוקק כי מינוי אפוטרופוס ייעשה באמצעות צו אפוטרופסות אשר יינתן לאחר שיקול דעת מקיף של בית המשפט.
צו אפוטרופסות
לצורך מינוי אפוטרופוס יש להגיש בקשה מתאימה לבית המשפט לענייני משפחה ואם בית המשפט יחליט לקבל את הבקשה, יוצא צו אפוטרופסות. במסגרתו תיקבע זהות האפוטרופוס, לאיזו מטרה מיועד המינוי ומהו משך המינוי. בית המשפט רשאי למנות לתפקיד אדם פרטי (או מספר אנשים), תאגיד אפוטרופסות או את האפוטרופוס הכללי. כן, יקבע בית המשפט את היקף סמכויותיו של האפוטרופוס, למשל האם יטפל בכלל ענייניו או רק בענייניו הרפואיים או בענייניו הרכושיים של האדם שמונה לו אפוטרופוס. ולבסוף, האם מדובר במינוי זמני או קבוע.
ייפוי כוח מתמשך כאלטרנטיבה לאפוטרופסות
כיום, קיים הליך חלופי לאפוטרופסות – ייפוי כוח מתמשך, המאפשר לאדם, בעודו צלול, למנת לעצמו מיופה כוח ולתכנן את עתידו בשלושה מישורים: רכושיים, רפואיים ואישיים, בזמן בו לא יוכל יותר לקבל החלטות בעצמו או לדאוג לעצמו.