צוואות וירושות
דף הבית » צוואות וירושות
שושי ארביב
עורכת דין | רואת חשבון | מגשרת
עו"ד שושי ארביב מתמחה בליווי משפטי אישי בתחומים: דיור מוגן, ייפוי כוח מתמשך, אפוטרופסות, צוואות וירושות, עסקאות מקרקעין, גישור ועוד
תחומי התמחות
ירושה או צוואה
הדרכים לעריכת צוואה
צוואות וירושות נוגעות לכל אחד ואחת מאיתנו בדרך ישירה או עקיפה, מהסיבה הפשוטה שכל בני האדם בשלב כלשהו מסיימים את חייהם. דיני הצוואות והירושות מסדירים את האופן שבו אדם מעביר הלאה את רכושו לאחר מותו. ירושה נעשית על פי חוק הירושה וצוואה מאפשרת לאדם לקבוע מי יירש אותו לאחר מותו, ובאיזה אופן.
בישראל, חוק הירושה תשכ"ה -1965 קובע את הדין בנוגע לצוואת וירושות. לפי חוק הירושה, במות אדם עובר עזבונו ליורשיו. היורשים יהיו יורשיו על פי דין או הזוכים על פי צוואה.
הירושה היא על פי דין זולת במידה שהיא על פי צוואה.
למרות שמדובר בנושאים משיקים בעלי דמיון רב, ההסדר החוקי והמסגרת המשפטית של צוואות וירושות הוא שונה. ירושה נעשית על פי דין או על פי צוואה, כאשר הנפטר לא השאיר אחריו צוואה בתוקף, יורשיו של הנפטר יקבעו על פי חוק הירושה באמצעות צו ירושה.
חוק הירושה קובע ארבע דרכים לעריכת צוואה:
צוואה בכתב יד– צוואה בכתב יד, חייבת להיות כתובה כולה, מראשיתה ועד סופה, בכתב ידו של המצווה, והיא אף חייבת לשאת תאריך וחתימה, אף הם בכתב ידו של המצווה.
כדי למנוע התנגדות של מי שיראה עצמו נפגע מהצוואה, יש להבטיח כי המצווה בעצמו ערך את הצוואה ולא היה נתון ללחצים או להשפעתו של איש. במקרה של מחלוקת בדבר כשרות הצוואה, אודות נסיבות עריכתה ומאחר שאין אדם אשר נכח במקום בעת חתימת הצוואה, אשר יוכל לספר כי המצווה חתם על הצוואה בנוכחותו והצהיר כי זוהי צוואתו האחרונה, דרישות החוק בנוגע לצוואה בכתב הינן קפדניות עד מאוד.
צוואה בפני עדים – סוג זה של צוואה הינו הנפוץ ביותר והמומלץ ביותר. צוואה זו נעשית על ידי המצווה בנוכחות שני עדים, בני למעלה מ-18 שנה, אשר אינם זוכים בחלק כלשהו מהעזבון. תפקידם של העדים הוא להיות עדים לחתימה ולהצהרת המצווה כי זוהי צוואתו האחרונה.
צוואה זו צריכה לשאת תאריך וחתימת המצווה בכתב ידו. המצווה והעדים חותמים על הצוואה, בהצהירם כי נכחו במעמד החתימה וכי המצווה הצהיר בפניהם שזוהי צוואתו האחרונה.
צוואה בפני רשות/צוואה נוטריונית – צוואה זו נעשית בפני שופט, רשם בית משפט, חבר בית דין דתי או בפני נוטריון. במרבית המקרים מתייצב המצווה בפני נוטריון ומפרט בפניו את רצונו.
הוראותיו של המצווה מועלות על הכתב, והרשם או הנוטריון מציין כי המצווה הצהיר בפניו כי זהו רצונו וכי זוהי צוואתו. היתרון בעריכת צוואה בפני רשות, הוא כי אין צורך בעדים לצוואה, כך שמתקיימת שמירה על סודיות מוחלטת ומעבר לכך, קיים קושי לסתור את הצוואה היות וצוואה נוטריונית, כל עוד אין בה פגם מבחינת צורה, חזקה עליה שהיא צוואת אמת וניתן לה משקל רב על ידי בית המשפט.
צוואה בעל פה – צוואה בעל פה מותרת על פי חוק אך ורק במקרים חריגים וקיצוניים, שבהם אדם מצוי על ערש דווי, או כאשר אדם נתון בנסיבות המצדיקות זאת, מול פני המוות. במקרים אלה הוא רשאי לצוות בעל-פה בפני שני עדים השומעים לשונו. מחובתם של העדים, מיד בסמוך למועד שמיעת הצוואה, לערוך זיכרון דברים של פרטי הצוואה ונסיבות עריכתה ולהפקידה אצל הרשם לענייני ירושה. צוואה בעל פה לא תהיה בת תוקף בחלוף חודש ימים מהמועד בו חלפו הנסיבות שהצדיקו עריכתה באופן זה, והמצווה עודנו בחיים.
היכן רצוי לשמור את הצוואה לאחר עריכתה?
לאחר החתימה על הצוואה, רשאי המצווה בעצמו להפקיד אותה אצל הרשם לענייני ירושה. הפקדת הצוואה נרשמת ברישומי הרשם לענייני ירושה, כך שכאשר המצווה הולך לעולמו, ניתן לדעת כי קיימת צוואה, אותה ביקש המצווה לממש לאחר פטירתו וניתן להבטיח כי היא אכן תצא אל הפועל.
במידה ונערכת צוואה חדשה המחליפה את הקודמת, יהיה צורך להחליף את הצוואה המופקדת אצל הרשם לענייני הירושה בצוואה החדשה.
ניתן להפקיד עותק מן הצוואה גם אצל אדם קרוב, אשר המצווה סומך עליו, כמו גם אצל עורך הדין שסייע בעריכת הצוואה (במקרה זה מומלץ ליידע אדם קרוב כי הצוואה נמצאת אצל עורך הדין).
צו ירושה או צו קיום צוואה
בכל מקרה, אם במצב של הורשה על פי דין ואם במצב בו קיימת צוואה, יש צורך בקיום הליך של קבלת צו ירושה או צו קיום צוואה מהרשם לענייני ירושה.
ישנן זכויות מסויימות, כגון זכויות במקרקעין, לגביהן נדרש צו ירושה או צו קיום צוואה, לפי העניין, המצהיר מיהם היורשים ומהו חלקם בעיזבון המנוח, על-מנת לרשום את זכויותיהם בפנקס רישום המקרקעין (בטאבו).
השירותים הניתנים על ידי בתחום הצוואות והירושות:
» עריכת צוואות לרבות צוואות הדדיות;
» טיפול בקבלת צווי ירושה וצווי קיום צוואה;
» עריכת הסכמי חלוקת עיזבון;
» העברת מקרקעין בטאבו לאחר הוצאת צו ירושה או צו קיום צוואה;